ONDERWIJS

Verduurzaam je lessen met het model voor transformatief duurzaamheidsonderwijs

“Wat is duurzaamheidsonderwijs precies?” Dit is een vraag die wij vaak krijgen in onze gesprekken met docenten, leerlingen, schoolleiders en beleidsmakers. We hopen met ons model en deze folder helderheid te scheppen in de doelstellingen, activiteiten en het vocabulaire van docenten in het voortgezet onderwijs die zich bezighouden of willen houden met duurzaam onderwijs.

Te vaak nog wordt duurzaamheid gereduceerd tot het plaatsen van een paar zonnepanelen op het dak van het schoolgebouw, of een leuke les over de plastic soep. Er lijkt geen samenhangende visie en structurele aanpak te zijn die de belofte inhoudt om echt de weg vrij te maken voor een duurzame toekomst. Verschillende modellen (waaronder de Sustainable Development Goals en de Whole School Approach), wensen van leerlingen (o.a. LAKS, Youth for Climate, Fridays for Future), internationaal wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van duurzame docenten (de pioniers!) hebben we vertaald naar acht kernprincipes en ondergebracht in een overkoepelend model met als doelstelling: leerlingen opleiden tot planetaire burgers:

Bekijk en download de complete flyer!

Dit vertaalt zich naar richtlijnen voor het curriculum, de pedagogiek en didactiek, de schoolomgeving en schoolcultuur. Wij willen onderwijs inzetten als een route voor een duurzame collectieve toekomst om zo “een vreedzame, rechtvaardige en duurzame toekomst voor iedereen op te bouwen” (UNESCO 2021). Onze kernboodschap is dat er daarvoor grote verschuivingen in wereldbeelden en onderliggende waarden nodig zijn: er is een paradigmaverschuiving nodig in hoe we onze relatie met elkaar als mensen en met de rest van de planeet zien.

BESTEL ONS MODEL VOOR HET HELE DOCENTENTEAM

Wil je de flyer bestellen voor je school? Dat kan! Je kan hier de flyer in hoge resolutie downloaden om deze te laten printen. Wij drukken op 295 grams olifantenpoeppapier, A3 triple gevouwen, dubbelzijdig 4 colour bij drukbedrijf.nl.