- Alles
- Activisme
- Biologie
- Documentaire
- Duurzaamheid
- Ecologie
- Economie
- Educatief
- Engelstalig
- Fictie
- Filosofie
- Geschiedenis
- intelligentie
- Journalistiek
- Klimaatpoëzie
- Literaire non-fictie
- Maatschappij
- Natuur
- Open brief
- Prentenboeken
- Recensies
- Wetenschap
EcQ Ecologische Intelligentie, Daan Fousert 2021
Daan Fousert introduceert het begrip Ecologische Intelligentie (EcQ). Daarom is dit een belangrijk boek: voor het ontwikkelen van een juiste didactiek voor systemisch, duurzaam onderwijs is inzicht in Ecologische Intelligentie essentieel. Waar moeten we aan denken bij EcQ? Bewust worden van onze leefomgeving, inzicht krijgen…
Dwarsloper, Mijke Pelgrim, 2021
De 16-jarige Tessel haat school. Want wat doe je daar? Zitten en zijn. Naar buiten staren. Tot die vrouw van wiskunde uit haar plaat gaat over niks, Tessel eruit stuurt, en Tessel zich niet meldt bij de teamleider maar een ijsje gaat kopen. Ze wordt…
Het onwijs grote filosofie doeboek, Sabine Wassenberg, 2021
Kan de mens zonder natuur? Kunnen dieren denken? Kan de aarde zonder ijsbeer? Misschien wel. Waar is natuur van gemaakt? En wat blijft er over als er niets meer is? Bouw een gedachtenmachine, test de gevoelens van een plant en doe een echte reality-check: besta…
Klifi, Adriaan van Dis, 2021
Het is 2030, een Trumpiaanse president regeert Nederland met desinformatie en harde hand. Dan zorgt een orkaan voor een enorme overstroming met vele doden en ellende tot gevolg, vooral onder de slecht gehuisveste vluchtelingen.Jákob Hemmelbahn, in 1956 zelf uit Hongarije gevlucht, besluit uit woede over…
I am Greta, Nathan Grossman, 2020
De documentaire I Am Greta (102 minuten) is een rustig, krachtig en indringend portret van een meisje dat de noodzaak tot actie voelt en besluit gewoon daarmee te beginnen. In haar eentje, met haar inmiddels iconische bord ‘Skolstrejk för klimatet spijbelt ze elke vrijdag van school…
Zwemlessen voor later klimaatdichtersgroep, 2020
Deze bijzondere dichtbundel is perfect voor gebruik in het middelbaar onderwijs. Niet in de laatste plaats omdat de bundel veel QR-codes bevat die leiden naar filmpjes en websites met extra materiaal, waaronder dichters die hun eigen gedicht voordragen. 160 dichters uit Nederland en Vlaanderen, jonge…
All We Can Save, samenstelling Ayana E. Johnson, Katharina K. Wilkinson, 2020
Een prachtige combinatie van Engelstalige essays en poëzie, geschreven door invloedrijke Amerikaanse vrouwen aan het front van de klimaatbeweging. Zeer bruikbaar in de lessen Engels en in Engelstalig onderwijs. De volledige titel luidt: All We Can Save: Truth, Courage, and Solutions for the Climate Crisis….
Een leven op onze planeet, David Attenborough, 2020
In de documentaire A Life on Our Planet (83 minuten) begint bioloog en natuurfilmer David Attenborough (o.a. Life, Frozen Planet, Planet Earth) met een verslag van zijn eerste jaren als bioloog en een uitleg over de werking van ecosystemen. Hierna gaat hij in op de…
Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering, Bart Verheggen, 2020
Klimaatwetenschapper Bart Verheggen schreef een zeer leesbaar boek voor iedereen die feiten en meningen over klimaatverandering uit elkaar probeert te houden. Menselijke invloeden en natuurlijke fluctuatie worden onderscheiden, voor- en nadelen van oplossingsrichtingen worden uitgelegd. Ook reflecteert Verheggen op het publieke debat. Een perfecte basis…
Zo kan het ook, Jaco Appelman, Mireille Langendijk, 2020
Niet leren óver de natuur, maar leren ván de natuur. En: hoe komen we tot een circulaire economie die de natuur niet afbreekt maar herstelt? Jaco Appelman (coördinator bio inspired innovatie universiteit Utrecht), Mireille Langedijk (architect, werkt vanuit natuurlijke processen) en Anouk van der Leest…
Foeksia redt de natuur, Paul van Loon, 2020
Een klas kinderen gaat naar het bos om afval op te ruimen. Maar terwijl ze dat doen, komt er gek genoeg steeds meer afval bij. Foeksia de heks schiet te hulp. Een grappig avontuur met een vrolijk nawoord van Paul van Loon over het belang…
Nu het nog kan, Extinction Rebellion, 2020
‘Als het aan ons ligt, worden we een stormvloed waartegen geen enkel politiek verzinsel bestand is,’ schrijft de 15-jarige Jesse van Schaik in Nu het nog kan. Het boek, met kritische en inspirerende bijdragen van o.a. Evanne Nowak, Marjan Minnesma, Jelmer Mommes en Klaas van…
Dagboek van een natuurjongen (Diary of a young naturalist), Dara Mc Anulty, 2020
Dara McAnulty, de auteur van dit boek, is pas vijftien. En autistisch. De mensenwereld is overweldigend. De nuances van de natuur snapt hij beter. Volwassen, poëtisch en gedetailleerd beschrijft hij vier seizoenen in de Ierse buitenwereld. Als scholier en natuurbeschermer. Het boek won meerdere prijzen…
2040, Damon Gameau, 2019
In deze hoopgevende documentaire (92 minuten) onderzoekt Australiër Damon Gameau hoe de wereld er uit zou kunnen zien in 2040 als we erin slagen klimaatverandering te beperken tot 1,5 graad temperatuurstijging. Gameau laat zien welke duurzame oplossingen nu al beschikbaar zijn en hoe we deze kunnen…
Vogelkinderen, Mark Boode, 2019
Deze spannende jeugdroman verbeeldt hoe de toekomst eruit kan zien als we nu andere keuzes maken. Achter in het boek is een reisgids opgenomen, The Only Planet, met uitleg over het nieuwe bestuur (waaronder een Ministerie van Geluk), de zorg voor de natuur en de…
Wij zijn het klimaat, Anuna de Wever, Kyra Gantois, 2019
Aan de keukentafel deelden Anuna en Kyra hun zorgen over het klimaat met elkaar en ze besloten: het is genoeg geweest. In navolging van Greta Thunberg begonnen deze Belgische scholieren op 10 januari 2019 met wekelijkse klimaatstakingen in Brussel. De eerste week waren er 3000…
Bosatlas van de Duurzaamheid, 2019
Deze speciale editie van de Bosatlas is gratis downloadbaar en maakt via kaarten, infografics en grafieken inzichtelijk hoe het er voor staat met klimaat, energie, grondstoffen, natuur, water en voedsel. Op die manier laat de atlas zien welke effecten de toenemende invloed van de mens…
Van roofbouw naar opbouw, Wil Heeffer, 2019
Voor 1492 kende Zuid-Amerika hoog ontwikkelde maatschappijen met geheel eigen waarden en normen. Het begrip Pachamama benadrukte dat wij zelf en onze omgeving één geheel zijn: gaat het met onze omgeving niet goed, dan gaat het uiteindelijk ook met ons niet goed. Toen Columbus Amerika…
Ga voor Groen!, Liz Gogerly, 2019
Na een leuk verjaardagsfeestje kijken vier vrienden om zich heen. Wat een troep! En wat moeten we daarmee? Tekeningen en korte tekstjes geven uitleg over onderwerpen als afval, energie, water en vervoer. Met terugkerende kaders: Stop en denk na! en Kom in actie!
Palmen op de Noordpool, Marc ter Horst, 2018
Wat nekte de dino’s? Wat betekent één graad warmer? En helpt het om insectenburgers te eten? Overzichtelijke, rijk geïllustreerde hoofdstukken maken wetenschappelijke feiten over klimaatverandering en oplossingsrichtingen toegankelijk. Een geweldig boek voor de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van de middelbare school….
Eerste hulp bij Klimaatverandering, Annabella Meijer, 2018
Hoe houd je de moed erin als je het idee hebt dat niemand genoeg doet, inclusief jijzelf? Een alternatief recept: een eetlepel harde wetenschap en een handvol inspirerende vooruitzichten, afgeblust met vrolijke cartoons. Een zeer informatieve mix van wetenschappelijke informatie, onverwachte tips en vrolijke cartoons….
Donuteconomie, Kate Raworth, 2017
In dit standaardwerk laat econoom Kate Raworth zien dat het mainstream economische denken niet meer voldoet, én dat er een levensvatbaar alternatief bestaat voor de groei-economie. Helder en toegankelijk beschrijft ze een route naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien…
Ecomodernisme , Marco Visscher, Ralf Bodelier e.a., 2017
Een nieuwe stroming van wetenschappers, natuurliefhebbers en groene ondernemers laat van zich horen. Zij menen dat het juist onze welvaart en technologische vooruitgang zijn die maken dat we in de toekomst vrij en vreedzaam kunnen leven in een groene wereld. Grote duurzame steden en hoogtechnologische…
Dierentalen, Eva Meijer, 2016
Dieren kunnen niet praten? Onzin. In dit heldere leesbare boek bespreekt filosofe Eva Meijer recent wetenschappelijk onderzoek naar de communicatie tussen dieren. Het boek geeft inzicht in de talen waarmee dieren onderling communiceren en in de manieren waarop dieren de wereld waarnemen en dus ervaren….
De Klimaatjes, 2016-2018
Warme truien, Plasticsoep, Natte Voeten, Blij met een Bij. In deze vrolijke prentenboekenserie beleven zeven dierenvriendjes elke keer een nieuw avontuur. Verhalen waarin grote vraagstukken klein worden gemaakt. Zo klein dat jonge kinderen er zelf mee aan de slag kunnen. i deklimaatjes.com
Bruto Nationaal Geluk , Maarten Desmet, 2013
De regering van het Aziatische land Bhutan stelt het persoonlijke geluk van de bevolking boven economische belangen. Jaarlijks meet de Bhutanese overheid de tevredenheid van de inwoners over negen onderwerpen: psychologisch welzijn, gezondheid, educatie, cultuur, tijdsbesteding, goed bestuur, onderlinge solidariteit, levenstandaard en ecologische diversiteit en…