Vijf manieren om als docent of school van je te laten horen!

1) Sluit als school de deuren en kom met leerlingen én docenten naar Den Haag, waar om 13:00 de landelijke manifestatie plaatsvindt.

Hiermee geeft u als school een zeer krachtig signaal af: de zorgen voor het klimaat zijn belangrijk en géén politieke kwestie; de zorg voor onze leefomgeving en educatie op dit gebied zijn essentieel voor het leven op onze planeet.

Alle logistieke informatie en tool kits (downloadbare posters etc.) over de staking kunt u vinden op www.klimaatstaking.nl

 

2) Geef docenten en leerlingen de vrijheid om te staken, zonder dat hier sancties (inhaaluren, salarisvermindering) tegenover staan.

Hiermee respecteert u het stakingsrecht en geeft u leerlingen en docenten de kans om een eigen afweging te maken. Leerlingen kunnen onder toezicht van mede-stakende docenten naar Den Haag.

Sommige scholen verbinden voorwaarden aan deelname: registratie van stakers door de leer­lingenraad, een selfie vanaf de stakingslocatie, of een vlog/verslag van de dag zijn enkele voorbeelden.

Alle logistieke informatie en tool kits (downloadbare posters etc.) over de staking kunt u vinden op www.klimaatstaking.nl

 

3) Organiseer of faciliteer een tijdelijke werkonderbreking. Maak foto’s van leerlingen en docenten ‘in het groen’ en post deze op social media met de hashtag #wijstakenmee.

De actie is duidelijk zichtbaar in school en nodigt uit om over het onderwerp met elkaar in gesprek te gaan. Door de foto’s met de hashtag te uploaden via Facebook, Twitter of Instagram, worden ook deze leerlingen en docenten als stakers geregistreerd.

 

4) Organiseer een eigen actie en meld deze bij pln.gn1680160712ikats1680160712taami1680160712lk@sr1680160712entra1680160712

Zo geeft u een signaal af met een eigen signatuur. Veel scholen die ver van Den Haag liggen, kiezen voor deze optie. Op de website www.klimaatstaking.nl verschijnt t.z.t. een overzicht van alle lokale klimaatacties tussen 20 en 27 september. Door uw actie ook te posten met de hashtag #wijstakenmee, worden deelnemers geregistreerd als staker.

 

5) Besteed tussen 20 en 27 september in diverse lessen aandacht aan duurzaamheid.

Hiermee maakt u uw leerlingen wegwijs in de problematiek en de nieuwste ontwikkelingen. Voorbeeldonderwerpen: klimaatverandering, biodiversiteit, energietransitie, circulaire economie, eiwitbronnen, landschapsinrichting, fair trade handel. Op de website van Leren voor Morgen www.lerenvoormorgen.org zijn aanbieders van duurzaam onderwijs te vinden.